RAPSİM
Radar Kesit Alanı Çalışmaları
TÜBİTAK bünyesinde yerli olarak geliştirilen iz kestirim yazılımı (RASES) ile Fiziksel Optik, Seken Işın Yöntemi ve Fiziksel Kırınım Teorisi gibi yüksek frekans yaklaşımları kullanılarak radar kesit alanı hesaplama ve azaltımı, menzil profili oluşturma, ters yapay açıklıklı radar görüntüleme ve zaman-frekans analizleri yapılmaktadır.
RADAR Kesit Alanı Kestirimi
RASES yazılımı ile, bir platformun radar sensörleri tarafından algılanabilirliğini temsil eden Radar Kesit Alanı (RKA) kestirimi yapılmaktadır. Bu yazılım, fiziksel optik, seken ışın ve fiziksel kırınım yöntemlerini kullanarak ilgili elektromanyetik hesaplamaları gerçekleştirir.
RASES yazılımının sunduğu yetenekler şunlardır:
- Platformların yüksek frekanslı Radar Kesit Alanı (RCS) hesaplaması
- Çeşitli malzemelerle kaplı platformların RCS hesaplaması
- İleri ve çapraz menzil profillerinin belirlenmesi
Bu özellikler, radar kesit alanı kestirimi sürecinde platformun elektromanyetik görünürlüğünü analiz etmek ve optimize etmek için kullanılmaktadır.
Sıcak Bölge (Hot Spot) Tespiti
RASES yazılımında, 1-B, 2-B ve 3-B Ters Yapay Açıklıklı RADAR (TYAR) görüntüleri başarıyla oluşturulmaktadır. Bu görüntüler, kullanıcı dostu bir grafik arayüzü üzerinde görsel olarak sergilenmektedir. TYAR görüntüleri, platform üzerindeki saçıcılığı yüksek bölgeler tespit edilmektedir. Saçıcı merkezlerinin tespiti sonrasında, platformun Radar Kesit Alanı (RKA) optimizasyonu gibi çalışmaların yanı sıra platformun radar imzasının kestirimi gibi detaylı analizler gerçekleştirilebilmektedir.
Manevra ile RKA Değişimi
RASES yazılımı, hareketli platformların seyir güzergâhları boyunca zamanla değişen Radar Kesit Alanı (RKA) üzerindeki etkileri başarıyla kestirebilmektedir. Bu yazılım, platformların manevraları sırasında olası RKA değişimlerini analiz ederek, düşman radar sistemlerine karşı optimize edilmiş taktiklerin geliştirilmesine olanak tanımaktadır.