RAPSİM
Teknik Etkileşim Analizi Başvuru Bilgileri
Rüzgâr Elektrik Santralleri için Teknik Etkileşim Analizi Başvuru Bilgileri
Teknik Etkileşim Analizi (TEA) 2011 yılından itibaren TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde faaliyet göstermekte olan RAPSİM birimi tarafından gerçekleştirilmektedir. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, MİT Başkanlığı, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, TEİAŞ ve TÜBİTAK arasında imzalanan protokoller gereğince rüzgâr enerji santrallerinin haberleşme, seyrüsefer ve radar sistemlerinde oluşturabileceği etkiler incelenmekte ve analiz sonuçları ilgili kurumlara raporlanmaktadır.
Teknik Etkileşim Analizi; lisanslı, lisanssız veya ön lisanslı Rüzgâr Elektrik Santrali (RES) Projeleri için gerçekleştirilmektedir. Yatırımcılar, TEA işlemlerini aşağıda bulunan TEA Başvuru Süreci adımlarını izleyerek tamamlamalıdır.
TEA raporları aylık paketler hâlinde hazırlanmaktadır. TEA raporlarının hazırlanması yaklaşık 35 gün sürmektedir. Aylık TEA raporu hazırlama süreci her ayın 15’inde başlamaktadır. Aylık paket içinde yer alacak olan RES’ler için yatırımcı firmanın, TEA için sağlanan bilgilerin nihai olduğunu bildiren teyit yazısını ve ekinde TEA bedeli ödeme dekontunu, ilgili ayın 15’ine kadar TÜBİTAK BİLGEM RAPSİM’e ulaştırması gerekmektedir.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından gerek görülmesi durumunda RES Projesi’nin DHMİ sistemleri özelinde incelenmesi yeni başvuru gerektireceğinden TEA başvuru akışı tekrar uygulanacaktır.
TEA başvuruları sırasında talep edilen bilgi/belgeler:
- Lisanslı veya ön lisanslı RES başvuruları için EPDK tarafından verilen ön lisans/lisans belgesi (genel ve özel hükümlerin tamamı)
- Lisanssız RES başvuruları için YEGM tarafından verilmiş Teknik Değerlendirme Raporu
- Kullanılacak olan rüzgâr türbinlerinin adedi, gücü, üretici bilgileri, marka ve model bilgileri
- RES saha koordinatları (ED50 ve WGS84 formatında)
- Rüzgâr türbinlerinin koordinatları (ED50 ve WGS84 formatında)
- Başvuru dilekçesi
- Yatırımcı iletişim bilgileri
- Ödeme dekontu
Kullanılacak türbinin marka-model bilgisinin RAPSİM internet sitesinde yer almaması durumunda, model formunun türbin üretici firması tarafından onaylı olarak doldurulup e-posta ile rapsim.basvuru@tubitak.gov.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.
Güneş Enerji Santrali için Teknik Etkileşim Analizi Başvuru Bilgileri
Teknik Etkileşim Analizi (TEA), Güneş Enerji Santrali (GES) Projeleri için gerçekleştirilmektedir.
Türkiye’de yapılacak GES kurulumları öncesinde, FAA tarafından uygulanan yönergelere uyumlu prosedürlerle GES kaynaklı oluşabilecek olumsuz etkilerin analizleri yapılmaktadır.
Yerli ve millî imkânlarla geliştirilen yazılım sayesinde askerî/sivil bölgelere özel yüksek çözünürlük ve hızda hesaplama yapılmaktadır.
TEA raporu kapsamında, raporu talep eden kurumun belirlediği güzergâhta GES kaynaklı meydana gelebilecek olası parlama etkileri için analiz yapılmaktadır.
TEA başvuruları sırasında talep edilen bilgi/belgeler:
- GES parametre dokümanı
- Başvuru dilekçesi
- İlgili kurum tarafından verilen analiz ihtiyacını belirtir üst yazı
- GES Projesi’ne ait lisans/ön lisans bilgileri
- Yatırımcı iletişim bilgileri
- Ödeme dekontu
Yapay Mânia Teknik Etkileşim Analizi Başvuru Bilgileri
Yapay mâniaların (anten kulesi, bina, baca, köprü vb.) radar, haberleşme, seyrüsefer gibi sistemlere etkisi incelenerek Teknik Etkileşim Analizi (TEA) gerçekleştirilmektedir.
TEA tamamlanma süreci projenin kapsamına göre değişkenlik göstermekte, ön değerlendirme sonrası tahmini TEA süresi yatırımcıya bildirilmektedir.
TEA başvuruları sırasında talep edilen bilgi/belgeler:
- Başvuru dilekçesi
- İlgili kurum tarafından verilen analiz ihtiyacını belirtir üst yazı
- Kurulması planlanan yapıya ilişkin 3D CAD çizimleri
- Yapılaşma sahasını tanımlayan kmz/kml dosyası
- Yatırımcı iletişim bilgileri
- Ödeme dekontu
- Analizi yapılacak yapılaşma bölgesinde yer alan mevcut çevre binalara ilişkin 3D CAD çizimleri